CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Tuesday, January 25, 2011

Choco Mousse Brownies

salam semua..harini nak bagi satu resepi yang sedap rasanya macam makan ice cream..sedap..bak kata anak2 saya..resepi ni saya dah lama simpan ambil kat internet sumber mana dah lupa pulak..ini saya buat untuk customer saya, cik zira..beliau pun sangat puashati dan suka rasanya..tq zira..

resepinya:



Choco muose brownies

Bahan-bahan ( 18cm )

Brownies
45g butter
 

65g gula halus
 

1 biji telur
 

50g tepung gandum
 

1/2 sudu kecil baking powder
 

1 sudu besar serbuk koko
 

Cara-cara


Penyediaan Brownies. Pukul butter dengan gula sehingga kembang/putih.
 

Kemudian masukkan telur. Pukul lagi dalam 3-4 minit.
 

Ayak tepung, baking powder dan serbuk koko ke dalam no.2 tadi. Kacau rata.
 

Masukkan adunan ke dalam loyang. Kemudian bakar dengan suhu 190 degree selama 12-15 minit.
 

Bila dah masak, keluarkan dari oven dan biarkan sejuk.


 

Chocolate Mousse
 

140g coklat masakan
 

1 sudu besar gelatin
 

100ml air
 

2 biji telur putih
 

200g whipping cream
 

40g gula halus

Penyediaan Mousse. Masukkan gelatin ke dalam bekas yang mengandungi 100ml air. Biarkan dalam 5 minit. 


AWAS!!.. jangan masukkan gelatin dulu kemudian air.. ini akan menyebabkan gelatin berketul2 dan x larut 

sepenuhnya.
 

Cairkan coklat masakan dengan kaedah 'double bowl' (Guna 2 periuk, 1 periuk letak air dan 1 periuk letak 

coklat. Periuk yang ada coklat ni, letak pulak ke dalam periuk yg ada air. Kemudian panaskan sehingga 

coklat cair).
 

Bila coklat dah cair, padamkan api dan keluarkan periuk coklat dari periuk yg ada air tadi. Masukkan 

campuran gelatin tadi ke dalam coklat cair. Kacau sehingga gelatin sebati dengan coklat tadi. Biarkan 

sehingga sejukkan.
 

Pukul putih telur sehingga kembang atau sehingga bertanduk.( Kalau diterbalikkan bowl, telur x jatuh). 

Sambil pukul telur tu, masukkan gula sikit demi sedikit. 

Dalam mangkuk lain pula, pukul whipping cream sehingga jadi btk krim. 


Masukkan no.10 dan no.7 ke dalam no.9. Kacau perlahan-lahan sehingga sebati. Tuangkan adunan ini ke 


dalam loyang brownies. Simpan dalam peti sejuk sehingga mousse keras dan bolehlah dihidangkan. 


Sebelum dihidangkan tu, boleh dihias dengan serbuk koko dipermukaan mousse.





0 comments: