CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Monday, May 9, 2011

Resepi Pai Tee

salam all..semalam buat Pai Tee..fuhh sabor jelah buat benda alah ni..berpeluh2..bukan apa 1st time buat, ada yg patah la, keriuk la, gelembung la..last2 dah nak habis adunan tu baru terror skit buatnya..untuk buat Pai Tee ni kena ada acuan dia..carilah kat mana2 kedai jual barang2 dapur atau di Bakeri tu..Saya beli di kedai bahan2 kek kat Jitra ni aje..harga dia rm13.50...oklah sapa2 nak cuba membuatnya..kena ada kesabaran yang sangat banyaklah..oklah ni resepi yg saya guna..serach lam internet jugak..last2 jumpa..



RESEPI PAI TEE
source 1 : zaliana@myresepi
source 2 :
kak.ilahjy
Bahan-bahan

  • KULIT PAI
  • 1/2 cawan tepung beras -guna cawan penyukat (update: bersamaan 75 gm) jika guna cawan minum lebih kurang 3/4 cawan
  • 125 ml air
  • 2 sudu besar telur (lebih kurang 1/2 biji)
  • 1/2 sudu teh air kapur makan
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1/2 sk gula - resepi asal xde
  • 2 sudu besar tepung gandum - resepi asal xde
  • Acuan pai tee
  • INTI
  • 1 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 30 gram udang kering-rendam dan tumbuk halus
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1 sudu sos tiram - hana tambah
  • Sayuran potong memanjang /parut:
  • - 1 batang lobak merah
  • - 1 biji sengkuang
  • - 1 batang timun
  • ********
  • 1/4 cawan kacang tanah - tumbuk kasar
  • Sos pencicah- hana mkn ngan sos cili thai
Cara-cara
  1. UNTUK KULIT PAI: *step by step rujuk my.resepi
  2. Satukan semua bahan-bahan -tepung beras,air,kapur,telur dan garam, gaul hingga sebati.
  3. Panaskan minyak cukup untuk merendamkan acuan pai. Panaskan juga acuan pai dalam minyak.
  4. Celupkan acuan pai dalam adunan kulit pai.Jangan sampai penuh,tinggalkan sedikit ruang di atasnya.-lihat gambar
  5. Masukkan ke dalam minyak panas. Pastikan api sederhana kecil.
  6. Biarkan seketika.Jangan keluarkan sampai ia agak masak,jika tidak kulit pai akan terlipat. Bila sudah keras sedikit tolakkan keluar dari acuan menggunakan garfu. Balikkan sekali-sekala hingga kekuningan barulah diangkat.Biar sampai kekuningan supaya kulitnya garing. .Toskan minyak, sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.
  7. UNTUK INTI: Tumis bawang putih dan bawang besar..Bila garing masukkan udang kering dan garam. Tutup api.Masukkan lobak merah,sengkuang dan timun.Gaul rata. Kemudian isikan inti ke dalam pai tadi.
  8. Tabur sedikit kacang tanah keatasnya dan tuangkan sos pencicah. Makan segera. 



0 comments: