Assalamualaikum..
harini weekend tak pergi mana2 pun..duk rumah sebab asyik telan ubat batuk dan tidur jelah aktivitinya..semua anak kena batuk..budak2 pun asyik layan tv tengok kartun..entry harini nak cerita resepi kek karamel yang dah lama buat..baru nak masukkan dalam blog nih sbb ada orang request resepinya...kek ini sangat sedap macam icecream jugak dan tak muak..sekali makan nak lagi dan lagi..memang sekejap je dah habis 1 biji kek..kalau kawan2 nak cuba kena ikut step by step ye..agak mudah tapi kl silap step memang tak menjadi..saya pun kali ke 2 baru jadi elok karamel dia..sebelum ni adunan karamel agak cair so bila nak telangkup masa sejuk dia pecah..
ini resepinya ye..
bahan2...
...
2 sudu besar gula...jadikan gulakan gula hangus.ratakan atau tabur pd keseluruhan loyang supaya kek tak melekat pada loyang
bahagian atas
1/2 tin susu cair
60 gm gula castor
1/2 sudu teh vanilla
3 kuning telur
kacau sebati..jangan sampai berbuih
lapisan kek (A)
140 gm tepung gandum
60 gm gula castor
3 kuning telur
135 ml air
1 sudu teh baking powder
45 ml minyak
pukul telur kuning,air dan minyak hingga kembang..masukkan gula..pukul kembang lgi hingga naik skali ganda.masukkan tepung yng dicampur b.powder.ketepikan
meringue (B)
6 telur putih
60 gm gula castor
1 sudu teh krim tar2
pukul hingga kembang dan tak menitis..
campurkan A dan B..KACAU DNGN TANGAN DENGAN SPATULA
****masukkan karamel dalam loyang...masukkan adunan kek yng telah diwarnakan.
40 minit yang pertama letak loyang dibhgian bawah oven..1/2 jam yng akhir alih loyang ke atas.masak care double boiler untuk mengelakkan karamel hangus..
biarkan sejuk baru terbalikkan dia dan makan sejuk memang best..
0 comments:
Post a Comment