adunan ni leh buat cakoi dan pau goreng
400gm tepung gandum**standby extra tepung jika adunan masih lembik dan melekat di tangan
6gm yis
1/2 sdb shortening
1sdb margerin (cairkan dan sejukkan)
1 biji telur
1sdb susu pekat
sedikit garam
1 1/2 cawan air
cara2:
-kacau telur dan ketepikan
-larutkan yis dengan air dan 1sdb gula(tunggu hingga kembang)
-satukan tpg gandum+garam+shortening+susu+telur+yis+marjerin cair..uli sehingga lembut
**jika adunan masih melekat tambah lagi tepung dan uli sehingga tidak melekat di tangan
-masukkan dalam plastik dan uli dengan plastik kerana ini adalah petua untuk melembutkan doh
-kemudian uli sekejap lagi dan biarkan doh selama 4jam dan tutp dengan kain lembap dan doh akan kembang 2 kali ganda
-selepas kembang barulah potong2 kecil dan isi dengan inti dan biarkan seketika sebelum digoreng dengan api yang sederhana kuat.
Ayam Halia Campak-Campak
2 months ago
0 comments:
Post a Comment