ini adalah pertama kali mencuba resepi ni..ikut majalah rasa tahun 2009..alhamdulillah menjadi dan terasa hilang kerinduan saya kat kampung..nak sangat mencuba dan makan kuih ni..kalau cari kat Negeri Kedah ni..susahnya nak dapat..so sapa nak cuba..silakan copy resepi ye..jgn copy aje, buatla sekali..tak cuba tak tahu ..
mula2 tu buat acuan sampan dulu dengan menggunakan daun pisang..atau pun nak moden guna plastik container bulat2 kecik2 tu pun boleh..
dan panaskan kukusan sebelum mulakan adunan.
bahagian bawah:
-bancuhkan 220gm tepung gandum bersama 1 liter santan cair + pandan essence + pewarna hijau dan kacau sebati
bahagian atas:
-pati santan pekat 250ml +setengah cwn tepung beras+secubit garam
cara2 megisi dan membuat:
- isi setengah sudu besar gula ke dalam kelongsong dan tuangkan adunan bahagian bawah sehingga separuh kelongsong..kemudian kukuskan selama 10-15min dan angkat.
-tuangkan pula pati santan ke atas kelongong tadi sehingga hampir penuh dan kukus semula sehingga masak anggaran 10-15 min..
-sedia dimakan dan enak dimakan jika disimpan sejuk dalam peti sejuk..
selamat mencuba
Ayam Halia Campak-Campak
2 months ago
0 comments:
Post a Comment