semalam saya buat tart telur sebelum budak2 balik mengaji..buat sikit je dalam 12 biji separuh adunan sbb buat banyak takut tak habis..bila dah siap simpan siap2 dalam peti bagi sejuk..bila budak2 dah balik..kata lapar la..bukak peti ais nampak tart ni..so ape lagi bedal habis budak2 ni sampai ibunya pun sempat sebiji untuk bergambar..isk2 lapar sungguh anak2 ku..tambah pulak tadi tengahari tak makan nasi sebab dah kenyang makan pulut ayam..apa pun tart ni memang sedap..sapa nak cuba bolehla ye..resepi ni saya ambil dari bro Rozzan..thanks ye
EGG TART
Pastri:
500g Tepung gandum
125g Gula icing
250g Butter (tips: butter sejuk dari petisejuk)
2 biji telur gred B
1 tsp esen vanila
Ayak tepung, campurkan gula icing. Masukkan butter dan gaul hingga jadi crumbs. Masukkan telur dan esen vanila dan gaulkan hingga rata. Bentukkan jadi sebiji bola. Sejukkan dalam peti sejuk sebelum digunakan.
Filling:
250g Air
125g Gula
5 biji Telur gred B
100g Susu cair (Evaporated milk)
Larutkan gula kedalam air. (buat air gula) Kalau guna air suam, biarkan sejuk dulu sebelum masukkan telur dan susu cair. Pukul semua 4 bahan hingga sebati kemudian tapiskan dan sedia untuk digunakan.cara: Isikan atau bentukkan pastry kedalam acuan. Bakar pada suhu 160 ke 180 C selama 15 minit atau sehingga kelihatan kering atau sedikit kekuningan. Keluarkan dari oven. Tuangkan filling tadi kemudian masukkan semula ke dalam oven. Bakar lagi pada suhu 180 C selama 15 minit atau sehingga telurnya masak. (tak cair)
Ayam Halia Campak-Campak
2 months ago
0 comments:
Post a Comment