Yang ni saje nak bagi korang jelas sebab tgk gambar creampuff, buat terliur je..buat creampuff is very easy and the ingredients pun mudah but dia ada teknik jugak because silap haribulan akan kempisla, kerasla and takde lubang-lubang dalam dia bila nak filling custard.
so ini resepi saya ye.kalau nak ikut silakan.
250ml air sejuk
125gm butter
150gm tepung
4 biji telur
1 sdk gula
masak air dan butter sampai didih , gula sekali ye kalau nak bubuh
kecikkan api, buh tepung kacau cepat-cepat.
tutup api.
buh telur sebiji sebiji, kacau cepat-cepat
lepas tu sudukan atau pipe kan ikut suka hati.
bakar 180degree , 30min......kalau tak masak, elok kembang mekar, keluar oven aje nanti kempis
filling castard
1/2 cawan air
1/2 cawan susu cair
gula agak-agak
kastard - 60gm, 3 sudu
kacau semua sampai kental, jgn tinggal atas api nanti hangus
Ayam Halia Campak-Campak
1 month ago
0 comments:
Post a Comment